Menu
Responsive Vertical Timeline

KURULUŞ DÖNEMİ

1985-1993

Funika, Osman Nuri Sözkesen tarafından, 1985 yılında bir dış ticaret firması olarak Denizli`de kurulmuştur. "FUNIKA" ismi, Osman Nuri Sözkesen`in Japonya`da ihtisas yaptığı 3 firmanın ilk hecelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bilgisayar firması FUJITSU`nun "FU" hecesi, demir-çelik ve mühendislik firması NIHON KOKAN`nın "NI" hecesi ve dış ticaret firması KANEMATSU`nun "KA" hecesi Funika ’yı yaratmıştır. Osmanlı savaş taktiklerinden esinlenerek uygulanan pazarlama yöntemleriyle kısa sürede 21 ülkeye bornoz ve sabahlık ihraç eden duruma gelmiştir.

YÜKSELİŞ DÖNEMİ

1993-1996

Sırasıyla tekstil konfeksiyon, dokuma ve boyama bölümlerinin tamamlanmasıyla 1993 yılında üretimde entegrasyon sağlanmıştır.Opel ve Chevrolet marka araçların Denizli bayiliği ve yerel medya kuruluşu Deha Medya Grubunun da katılımıyla Funika sektörel zenginliğini artırmış, 1996 yılında holding çatısıyla örgütlenmesini tamamlamıştır. Aynı yıl kurulan Funika Vakfı ile de toplumsal sorumluluklarını yerine getirmeyi amaçlamış ve hızlı bir kurumsallaşma sürecine girmiştir.

KURUMSALLAŞMA DÖNEMİ

2002-2009

Funika Grubu işletmecilik anlayışı Japon Yönetim Tekniklerinin temel alındığı bir bileşimdir. Hawaii`de JAIMS İşletmecilik Enstitüsünde Japon İşletmeciliği konusunda ihtisas yapan ilk ve tek Türk olan ve şirketlerimizin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olan Nuri Sözkesen, bu işletmecilik sitemini Türkiye`ye uyarlayarak Funika `da uygulanmasını sağlamıştır. 2002 yılında JAIMS İşletmecilik Enstitüsü`nün yaptığı ve Topluma Katkı, Profesyonellik ve Öğretilenlerin Uygulama Sonuçlarını içeren değerlendirmede 30 yıldaki 20700 mezun arasında "Seçkin Mezun Ödülü" nü alan üç kişiden biri olmuştur. Kurumsallaşma ve profesyonelleşme yolunda önemli adımlar atan ve Denizli`ye öncülük eden Funika grubunda; 2002 yılında isim ve renkler haricinde yeniden bir görsel kimlik oluşturma süreci başlamıştır. Logolardan basılı evraklara, binalar iç ve dış dekorasyonundan araçlara, ürün etiketlerinden görevlilerin kıyafetlerine ve çevre düzenlemelerine varıncaya kadar yeni standartlar belirlenmiş, uygulamaya konmuştur. Türkiye`de yaratmış olduğu görsel kimliği ile ilk 20 firma arasına girmiştir. 1986 yılından bu yana havlu, bornoz, sabahlık ve ev giysileri alanında üretim ve bugüne kadar 51 ülkeye ihracat yapmış olan Funika Holding, dünyadaki gelişmeler ışığında yapmış olduğu araştırmalar sonucunda Türkiye’de EV GİYİMİ adını verdiği yepyeni bir kategorinin gelişmesine öncülük etmiştir. Funika Tekstil; ev giyimini evde insana dair ürünler olarak tanımlamıştır.

YENİDEN YÜKSELİŞ

2009

Funika, 2009 yılında kurucusu Osman Nuri Sözkesen’in vefatının ardından, eşi İlknur Sözkesen ve çocukları tarafından yönetilmeye başlanmıştır. Yeni yönetim kurulunun stratejisi ile teknik tekstil ve kumaş boya terbiye alanlarında odaklanan Funika, 4 adet Biancalani süper-jet turbang makinası ile hem kapasitesini hem kalitesini arttırmış, 2015 yılı itibariyle Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kapasiteli havlu boya terbiye tesisi haline gelmiştir. Funika Holding bünyesindeki boyahane fabrikasındagünde 50,000 kg kumaş boyanmakta ve terbiye işlemi görmektedir. Yeni yönetimimiz, kurucumuz Nuri Sözkesen’in yenilikçi, kurumsal, dürüst ve kaliteli üretim anlayışını devam ettirmekte, yeni yatırımlar ve projelerle Funika ‘yı başarılı bir geleceğe taşımaktadır. Yeni yönetim sürecinde Funika, 2009 yılında Dünya Gazetesi tarafından En İnovatif Tekstil Firması ödülü, 2009 yılında Denizli İhracatçılar Birliği tarafından En Yenilikçi Tekstil İhracatçısı ödülü, 2010 yılında Ege Üniversitesi tarafından Duayen Tekstil Firması ödülü, 2011 yılında Bursa Uludağ İhracatçılar Birliği tarafından En Başarılı Ar-Ge Firması ödülünü almıştır.

Sitemizde Kanun Gereği Çerez Politikası bulunmaktadır. Detaylı Bilgi Almak İçin Çerez Politikasını ve Aydınlatma Metnini İnceleyebilirsiniz.